İletişim Hattı +90 (342) 862 11 26
Haberler

SOSYAL POLİTİKALARDA GÖNÜL ADIMLARI

  • 19.02.2018

 Tarih  : 4 Şubat 2018

Yer     : Divan Oteli/Gaziantep

 

 

SOSYAL POLİTİKALARDA GÖNÜL ADIMLARI

“Genel Değerlendirmeler” başlığı altında oluşturulan masamızda sosyal politikalarda bütçenin artırılmasından engellilere, diğer ülke insanlarına yapılan yardımlardan Ülkemize gelen başka Ülke insanlarına yapılan yardımlara, sağlıktan ulaşıma ve diğer pek çok alanda yapılan hizmetlerin takdirle karşılandığı ifade edilmiştir.

Bugün toplanmamıza vesile olan sosyal politikalarda gönül adımları kapsamında masamızda yapmış olduğumuz değerlendirmeler 5 ana başlık altında toplanmıştır. Bunlar:

 

1.      İşsizlik ve İstihdam:

a)      Aynı işin birden fazla kurum tarafından yapılması senkronizasyon bozukluğu oluşturmaktadır.

b)      Nitelikli ve niteliksiz eleman bulmada zorluklar yaşanmaktadır. Verilen sosyal yardımlar kişinin çalışmasını değil çalışmamasını teşvik etmektedir. Bu sorunun çözülmesi için şunları önermekteyiz:

i)                    İstihdam karşılığı sosyal yardım olmalı.

ii)                  Mesleki eğitime ağırlık verilmelidir.

iii)                Sosyal yardımlar istihdamın önüne geçmemelidir.

c)      Bilim, sanayi ve teknolojide yerli üretim için hazır olduğumuzu ifade etmek isteriz

 

2.      Suriyeliler: Kendi dilinde eğitim yerine Türkçe eğitimin verilmesi gerekir. Geri dönüşün çok fazla olması beklenmiyor. Eğer gerekli eğitim verilmezse şehirlerde küçük gettolar oluşmaya başlar. Bunlara eğitim verecek kişilerin de özenle seçilmesi gerekir.

 

3.      Eğitim:

a)      Değerler eğitimi ilkokuldan başlamalıdır. Dil eğitimi, trafik bilgisi, devlet sevgisi, müzik aleti eğitimleri gibi faaliyetler özellikle 4-10 yaş arasında verilmelidir.

b)      Her bakan değişikliğinin tüm sistemi yeniden değiştiriyor olması öğretmen-öğrenci-veli-okul zincirinde sorunlar yaratmaktadır.

c)      Gaziantep’ te imarlı bölgelerde fiziki sorun yok ama gecekondu bölgelerinde var.

d)      Milli Eğitimde öğretmenlerin sendikalı olması sorun yaratmaktadır. Okullar adeta ikiye üçe bölünmekte, gruplaşmalar ve kutuplaşmalar meydana gelmektedir. MEB’na bağlı kurumlarda öğretmenlerin sendikalı olmasında fayda görmüyoruz.

e)      Öğretmenlerimize tam gün çalışma esası getirilmeli ve kendi okulundaki öğrencilere konsantre olmalıdır. Aksi takdirde okul sonrası yaptıkları işler zamanla kendilerinin birinci işine dönüşmekte ve öğrencilerine gereken ilgiyi gösterecek enerjisi kalmamaktadır.

f)       Eğitimde iller arasındaki sıralama sağlıklı olmadığı, kaliteye odaklanılması gerektiği, öğrencilerin sadece sınav başarısına odaklanılmasının yanlış olduğu kanaatindeyiz.

g)      MEB ile Diyanet toplumsal konularda yönlendirici ve eğitici kimliğini ortaya koymalı. Mutlaka ailelere ulaşılmalı ve anne babaya dokunulmalıdır.

h)      Müdürler atanırken liyakata değil tanıdık usulüne dayalı torpil ile yapılması doğru değil. Bu durum kurumlara olan güveni azalttığı gibi, yeterli donanıma sahip olmayan kişilerin Müdür olması müdürlük yaptığı kuruma herhangi bir kalite katması pek mümkün görülmemektedir.

i)        Çocuklarımıza eğitim veren öğretmenler içinde PKK bayrağı sallayan, öğrenciyi illegal yapılanmaya yönlendirenler bulunmaktadır. Örneğin İslahiye ilçemizde bu durum için gerekirse okul adı verebileceğimizi ifade etmek isteriz.

j)        Eğitim camiasında nicelikten niteliğe dönüşüm mutlaka takip edilmeli ve başarıdaki kriter için niteliğe yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

 

4.      Asayiş:

a)      Her ne kadar bir diğer masada bağımlılık konusu konuşulsa da bizim masamızda da uyuşturucu bağımlılığının küçük yaşlara kayması önemli bir tespit ve sorun olarak ortaya konulmuştur.

b)      Konut ve inşaatlarda hırsızlık olaylarındaki artış ve bunların cezai yetersizliği masamızda vurgulanan bir diğer konu olmuştur.

c)      Emniyet güçleri FETÖ’ye yoğunlaştığı için konsantrasyon eksikliğinden dolayı mafyalaşmaların başladığı görülmektedir. FETÖ’nün yanı sıra FETÖ benzeri diğer oluşumlara da dikkat edilmesi gerektiği vurgulanmıştır.

 

5.      Çevre ve Altyapı :

a)      Yeşil alan ve spor alanlarında yapılanlar var bunları takdir ediyoruz ama daha fazla olması gerektiğine inanıyoruz.

b)      Elektrik direği, tabela, anten ve güneş enerjisi panelleri gibi çevreye baktığımızda çok kötü görüntüler var. Bu durum görüntü kirliliğine neden olmaktadır.

c)      Şehir ana arterlerde peyzaj ve temizlikte görünür iyileşme olmakla birlikte kenarlara doğru gidildikçe azaldığını görüyoruz.

d)     Masamızda üzerinde durulan bir diğer konu ise Kentsel dönüşümler konusunda olmuştur. Kentsel dönüşümlerin İlçe Belediyeler aracılığıyla yapıldığı bunun hızlı ve nitelikli yapıların ortaya çıkmasında sorun olduğuna vurgu yapılmıştır. Kentsel dönüşüm yapılan yerlerde iyi gidiyor ama yapılacak daha çok iş olduğu ifade edilmiştir.

e)      Arsa paylarının yüksek olması nedeniyle konut fiyatları yüksek olduğu konusu yine masamızda değerlendirilen bir diğer konu olmuştur.

f)       Alt yapı olarak Telekom altyapısında sorun olduğu ve bazı bölgelerde trafo eksikliğinin yada yetersizliğinin olduğu ifade edilmiştir.

g)      Şehrimizde trafik sorunu olduğu değerlendirilmiş ve şehir merkezinde yer alan kamu kurumlarının şehir dışına taşınmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir.

 

Bu başlıkların haricinde trafikte şoför eğitiminin verilmesi, yol kenarına park eden araçlara ilişkin ciddi düzenlemelerin getirilmesi, yasa yapılırken sahadaki uygulayıcıların da masaya davet edilmesi, TV yayınlarında aile bütünlüğüne zarar veren programların önlenerek bunun yerine Diriliş Ertuğrul yada Payitaht gibi yayınların yapılmasının önemli olduğu ifade edilmiştir.

  • SOSYAL POLİTİKALARDA GÖNÜL ADIMLARI
  • SOSYAL POLİTİKALARDA GÖNÜL ADIMLARI
  • SOSYAL POLİTİKALARDA GÖNÜL ADIMLARI
  • SOSYAL POLİTİKALARDA GÖNÜL ADIMLARI
  • SOSYAL POLİTİKALARDA GÖNÜL ADIMLARI

İslahiye Ticaret Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç