EKMEK ÇESITLERI
Ekmek çesitleri olarak “Bazlama” denen mayalı ekmek, yufka ekmek,pide ve somun ekmek tüketilmektedir.
Bazlama: Hamuruna sadece un, tuz, maya ve su ilave edilerek mayasını alması için aksamdan yogrulur. Ertesi sabah mayalı hamur lahmacun büyüklügünde açılır ve saçta pisirilir. Bazlama sabah kahvaltılarının vazgeçilmez unsurlarından bir tanesidir.
Yufka Ekmek: Yörenin en güzel bugdaylarından elde edilen unla yapılır. Degirmene gönderilen unlar istege göre kepekli veya kepeksiz olarak ögütülür. Degirmenden gelen unlar legenlere bosaltılır. Içine tuz atılarak 2 kisi tarafından yogrulur. Bugün bana yarın sana anlayısını benimseyen komsular hep birlikte ekmegi yaparlar. Açılan yufkalar mese odunlarının olusturdugu közlerin üzerinde pisirilir. Iyi pisirildigi için tazeligini 2 – 3 ay kadar korur. Yufka ekmek yapılırken mutlaka bazlama da yapılır, ekmegin kokusunu alıp gelenlere ikram edilir; ekmegi yapanlar da bazlama ekmegini çay ve peynir esliginde yerler. Ekmek bittikten sonra bazen yöresel börek yapılır, çogu zamanda ekmegin ardından saçta katmer yapılır.
Somun Ekmekler: Fırınlarda özellikle Islahiye merkezde satılan ekmeklerdir.
Pide: Diger bölgelerde, yılın belirli dönemlerinde Ramazan pidesi olarak çıkarılan ekmek, Islahiye’de her gün bulunur. Normal ekmek ve pide ekmeginin fırınları ayrı ayrıdır.
SOGANLI TAVUK DOLMASI
1 Adet tüm tavuk
3 – 4 adet orta boy sogan
Tuz ,karabiber, kırmızıbiber, az miktarda kuru nane
Soganlar ince yarım ay seklinde dogranır, içine tuz, karabiber,
kırmızıbiber az miktarda kuru nane konur, eger köy tavugu ise
soganlar çig olarak çiftlik tavugu ise yagda biraz öldürülerek tavuk
içerisine doldurulup agzı dikilir. Tavuk pistikten sonra suyuyla
pirinç pilavı yapılır. Servis tabagına önce pilav sonra soganlar son
olarak tavuklar didiklenip üzerine konularak servis edilir. Özellikle
çevre köylerde misa r agırlarken sofranın olmazsa olmazıdır.